Feb.
04
2011

Er Dankort svindel stigende på nettet?

Stigende svindel med nethandel Her de sidste par dage har der cirkuleret en historie i den danske presse, om at der bliver svindlet mere og mere med Dankort på nettet. Og flere steder udlægges det som et kæmpe problem.

Men hvor stort er problemet egentligt?
Jeg satte mig for at grave lidt i tallene.

UPDATE 02.03.2011:
Det lykkedes mig at have fuldkommen kage i datakilderne. Istedet for at regne svindelandelen ud ud fra den reelle omsætning på internettet, har jeg gjort det på basis af antal transaktioner. Og det går jo ikke. Jeg arbejder på at få statistikkerne opdateret.

Men jeg tror ikke det rokker så meget ved konklusionen: At svindelandelen ikke har rykket sig væsentligt de sidste mange år.

Tak til Sune fra Webtouch.dk for at have spottet fejlen.

Datakilder

Det store spørgsmål jeg stillede mig selv, da jeg hørte historien, var, at det godt kan være at der bliver svindlet mere. Men der bliver også solgt mere!

Så mon stigningen i svindel svarer til stigningen i nethandel?
Eller er den lavere eller højere?

Lad os prøve at grave tallene frem hos PBS:

  • Status på internethandel i Danmark
    Bemærk at tallene er i hele tusinde kroner. Og det er kolonnen med Dankort + VISA/Dankort vi skal benytte, da det kun er for denne betalingsform, der foreligger misbrugsdata for.
  • Dankort misbrug (PDF-fil)
    Dokumentet indeholder en oversigt over alle former for Dankort misbrug, også i den fysiske verden. Her er det rækken "Fjernsalg, indløser", der skal bruges. 

Så skulle datagrundlaget være på plads, og det tager maks. 5 minutter at taste dem ind i et regneark.

Løgne, forbandede løgne og statistikker

I medierne står der, at i første halvår 2010 stod svindlen for 0,046% af den samlede online Dankort handel. Og nej, jeg har ikke fået sat decimalerne forkert (det havde Berlingske, da de rapporterede om 4,6% svindel).

Der står 0,046%, altså en ubetydelig lille andel i mine øjne.

Graver man tallene frem fra ovenstående datakilder, kommer man dog frem til et helt andet tal. I første halvår 2010 blev der handlet med Dankort på nettet for 21.606.935.000 (21,6 milliarder), og der blev svindlet for 6.708.000 (6,7 millioner).

Nu er jeg bestemt ikke en haj til procentregning, men det får jeg (læs: Excel) altså kun til 0,031%.

Tager man og kigger på det historisk siden 2004, så ser andelen af svindel med Dankort på nettet således ud:

Andel af Dankort svindel på nettet, historisk set

Det ligner jo at historien er ganske korrekt!

Fra første halvår 2009 til første halvår 2010, er svindelandelen steget fra 0,021% til et "svimlende" 0,031%!

Katastrofe! Det er på tide vi får indført nogle nye teknologier, der godt nok gøre det mere besværligt for forbrugerne, men som sikrer forretningerne mod det stigende misbrug!

Eller...

Tager man et lille ekstra kig i fodnoterne på datakilden for svindel så står der:

"Fjernsalg omfatter Internet, Postordre, Telefonordre og Betalingsautomater uden PIN-kode. Før 2008 foreligger der kun datagrundlag for Internet."

Det vil sige, at fra 2008, hvor kurven sjovt nok begynder at stige lidt, er traditionelt postordresalg talt oveni, samt steder så som storebæltsbroen, visse parkeringsautomater o.lign.

Mon det kan være årsag til stigningen?

Alt her i verden er relativt. Og ganske lige som min sidste historie, så udviser de danske journalister en forbløffende mangel på kildekritik. De har åbenbart droppet faget "fact checking" på journalistskolen.

Jeg har hverken uddannelse inden for journalistik eller statistik. Og alligevel kunne jeg med det samme se, at noget var galt i historien. Og det tog mig 5 minutter at finde data frem, der bevidste dette.

 Rigtig godt blogindlæg
Aktuelle biograffilm , den 8. februar 2011 11:19:06
.
 Nu er procenttal noget forbandet lort nogen gange, da de sjældent giver et retvisende billed af en situation.

For godt nok er online handlen steget meget siden 2004, og den vokser år for år.
Med stigende handel vil der også være en tilsvarende stigning i antallet af svindelsager. De to tal følges i en vis udstrækning parallel hinanden.

Men vi har haft en finanskrise i 2008, som har slået bunden ud af mange firmaer, og ikke mindst webshops, som jo genere den største del af online handlen, som betales med dankort og kreditkort.
Dvs med andre ord sige, at mange webshops har siden 2008 haft svære vilkår, det gælder både på salget, og ikke mindst på indtjeningen.

Har man en lavere indtjening, og dermed lavere profit, så gør et tilsvarende antal svindelsager fra før 2008 jo endnu mere ondt! Det kan godt være, at antallet af sager ikke er steget voldsomt, men der er også et mindre overskud at tage pengene fra. Og så begynder kurven jo for alvor at knække for mange.
Tjener du f.eks 25-50% mindre end før 2008, men har et stigende tab på svindel ordre, så er der for alvor krise.

Ovenstående tager procental ikke højde for, og derfor er din graf over %-satserne faktisk meningsløs, når man ikke har alle forbehold med, som har stor indflydelse på problematikken.
Så igen baser aldrig alt research på procent tal, da det sjældent giver et retvisende billed af en situation, med mindre der er tale om et valg ;D
Morten , den 6. marts 2011 08:11:57
.
 @Morten: Det har du da fuldkommen ret i!

Men pressen og PBS har brugt overskrifter så som "Svindel med dankort er stigende". Det er den så ikke, den gør bare mere ondt :-)
Søren Sprogø , den 7. marts 2011 10:51:15
.
 
Om mig
Jeg er en pragmatisk midtjyde med mere end 25 års erfaring i IT-branchen, de sidste 16 med alt inden for eCommerce.
Se hvad jeg kan gøre for dig
Eller se min referenceliste
 
Nyhedsbrev
Få besked per mail, når der er nye posts her på bloggen
 
Tilmeld nyhedsbrev
 
Samtidigt får du en mail med de bedste indlæg, så du ikke behøver at vente på guldkorn.
 
Få det som RSS feed     RSS feed
Få også kommentarer, sitemap
Kategorier
 
Søg
Rapporten over alle rapporter anno 2012, vinder af SEMaward 2012
 
Rapporten over alle rapporter anno 2012, vinder af SEMaward 2012
 
GA tricks: Skaffer mine kampagner nye eller gamle kunder? vinder af SEMaward 2011
 
Google Analytics rapporten over alle rapporter, vinder af SEMaward 2010
Afdeling 18 Søren Sprogø E-commerce Guru work Nyvangen 28 8600 Silkeborg Danmark work 26727404 56.165787 9.537120 Søren Sprogø Cookies